Filtreleme

uzman bul

soru SOR

Sağlıkla ilgili bir sorunuz mu var? Hemen şimdi uzmanına sorun...

hastalık bulucu


Hastalıklar vücudun çeşitli bölümlerinde bazı belirti ya da bulgulara neden olabilir.

Şikayetinizin olduğu vücut bölümünü seçerek bu duruma neden olabilecek muhtemel hastalıkları öğrenebilirsiniz...

Ateroskleroz

Ateroskleroz Nedir ?

Ateroskleroz damar sertleşmesi olarak da bilinir. Ateroskleroz, atardamarın (arter) iç duvarında aterom denilen sarı yağ plakların oluştuğu bir durumdur. Damar duvarında biriken bu plaklar, yağ (kolesterol), kalsiyum ve diğer maddelerden oluşur. Aterosklerozun oluşumuna, yüksek kan basıncı (hipertansiyon) ya da kötü kolesterol olarak da bilinen düşük yoğunluklu lipoproteinin (LDL) neden olduğu inanılır. Bu iki etken, arter iç duvarını (endotel) zedeleyerek, burada plak birikimlerinin oluşmasına neden olan bir bağışıklık sistemi cevabı yaratır. Zaman geçtikçe plak birikimleri damar duvarının sertleşmesine ve damar çapının daralmasına neden olur. Bu durum kan yoluyla hücrelere taşınan oksijen ve besin ürünlerinin taşımasına engel olur. 
Ateroskleroz vücuttaki bütün atardamarlarda (arterler) görülebilir, ama genellikle kalp, beyin ve bacak damarlarında daha sık görülür. Kalbi besleyen koroner damarları tutarsa koroner arter hastalığı meydana gelir. Korener arter hastalığı göğüs ağrısına (anjina) veya  kalp krizine (kalp enfarktüsü) neden olur.
Beyin damarlarında meydana gelen ateroskleroz inmeye (felç) neden olur.
Bacak damarlarında ateroskleroz geliştiğinde bu durum yürürken ağrı, bacaklarda yara (ülser) ve gangrene neden olur.

Ateroskleroz belirtileri arasında göğüs ağrısı, sersemlik hissi, nefes darlığı, görme kaybı, kol ve bacakta uyuşukluk, ağrı ve güçsüzlük, ciltte renk değişikliği, yürüme güçlüğü ve karın ağrısı bulunmaktadır.

Aterosklerozun tedavisi; sigarayı bırakma, diyet ve düzenli egzersiz yapma gibi hayat tarzı değişiklikleri; aspirin, statin ve ACE inhibitörleri gibi ilaçları  ve daralmış arterleri genişletmek için uygulanan koroner anjiyoplasti gibi cerrahi yöntemleri içerir. 
Aterosklerozun tanı ve tedavisi, kardiyoloji ya da kalp ve damar cerrahisi doktorları tarafından yapılmaktadır. Aşağıdaki listede ateroskleroz konusunda uzman doktorları bulabilirsiniz.

 


Hangi Bölüm Bakar?

‘’Ateroskleroz ’’ Uzmanları